maanantai 23. huhtikuuta 2012

Nigellan pauloissa

Heippa, taasen on aika hurahdellut niin, että huh huh. Mutta syömään ja hääräilemään köökissäkin olen kyllä ehtinyt, ei pelkoa! Kuten moni moni muukin, olen ollut jo pidemmän aikaa melkolailla lääpälläni Nigella Lawsoniin - minua hänessä kiehtoo erityisesti se tietty huolettomuus ja rentous, "ei sitä pidä ottaa niin vakavasti" -meininki. Ihanaa! On mahtavaa, että joku näyttää esimerkkiä kuinka elämän ja ruoanlaiton voi ottaa rennosti ja muistuttaa meitä kaikkia nauttimaan ja nautiskelemaan! Vaikkei horoskooppeja pidäkään ottaa turhan vakavasti, nautiskelu on minulle kyllä juuri niin ominaista kuin sen härkä-ihmisillä väitetäänkin olevan! Hmm, mikähän Nigella on horoskoopiltaan... Alla pari reseptiä Nigella Express -kirjasta, joita ainakin kannattaa kokeilla!



Vaahteraiset siivet ja kyljet
(6-8 annosta) 

12 porsaan kylkiluuta
12 broilerin reisipalaa (nahkoineen ja luineen)
2 1/2 dl omenamehua (mahdollisimman kirpeää)
4 rkl vaahterasiirappia
2 rkl kasviöljyä
2 rkl soijakastiketta
2 tähtianista
1 halkaistu kanelitanko
6 valkosipulin kynttä kuorineen 

1) Laita kylkiluut ja broileripalat suureen pakastepussiin tai kulhoon.
2) Lisää muut ainekset, sulje pussi ja hölskyttele kaikki sekaisin.
3) Anna marinoitua jääkaapissa yön yli tai jopa kaksi vuorokautta.

4) Ota pussi jääkaapista ja kuumenna uuni 200 asteeseen.
5) Kaada pussin/kulhon sisältö paistovuokaan, varmista, että broileri on nahkapuoli ylöspäin. Laita vuoka uuniin ja paista noin 1 h 15 min.


Tein itse tämän pelkästä broilerista, ja nam, miten hyvää tuli! Ja todella helppoa iskeä kaikki kamat vaan pakastepussiin ja seuraavana päivänä ei tarvitse kuin paistaa ja malttaa odottaa herkun valmistumista uunissa! Löysin muuten tätä tehdessä myös ihanan omenamehun, jonka nimeä en nyt tietenkään muista... Mutta aivan herkku-juoma, jossa on aito omenan kirpsakkuus tallella - täytyy kaivaa sen nimi tännekin joskus!

Eräs toinen resepti, jota kokeilin joku aika sitten Nigellan kirjasta on alla oleva Kiireisen kokoin curry. Itse olin NIIN kiireinen, etten ehtinyt kuin lähikauppaan (jossa on kyllä melko hienot valikoimat tuotteita), josta en löytänyt kaikkia aineksia. Korvasin siis pakastetut soijapavut, yhtä vapaamielisesti kuin Nigella olisi ehkä voinut tehdä, pakastetuilla sokeriherneen palkoilla. Hyvää tuli silti, ehdottomasti kokeilun arvoinen - meillä tätä tullaan taatusti tekemään toistekin!



Kiireisen kokin curry
(6 annosta)

2 rkl wok-öljyä
3 rkl hienonnettua kevätsipulia
3-4 rkl vihreää thaimaalaista currytahnaa
1 kg broilerin reisifileitä 2x4 cm suikaleina
2 1/2 dl kiehuvaa vettä
5 dl kanalientä
1 rkl kalakastiketta (nam pla)

185 g pakasteherneitä
200 g pakastettuja soijapapuja
150 g pakastettuja ohuita vihreitä papuja
3 rkl hienonnettua tuoretta korianteria

1) Kuumenna öljy suuressa kannellisessa paistinpannussa, lisää sipuli ja kypsennä pari minuuttia. Lisää currytahna.
2) Lisää broilerisuikaleet ja sekoita 2 min. ennen kuin lisäät kookosmaidon, kanaliemen sekä kalakastikkeen. Lisää sitten pakasteherneet ja soijapavut.
3) Hauduta ruokaa 10 min., lisää sitten pakastepavut ja kypsennä vielä 3-5 min.
4) Tarjoa riisin tai nuudeleiden kera ja ripottele päälle korianteria. Tarjoa myös limelohkoja, joita kukin voi halutessaan puristaa annosten päälle. 


Ai niin, tässä ohjeessa oli se hassuus, etten itse ainakaan hoksannut mihin tuo 2 1/2 dl kiehuvaa vettä oli tarkoitus laittaa. Lisäsin sen sitten itse "orjallisesti" ohjetta noudattaen muiden nesteiden mukana. Kastikkeesta tuli melko vetistä, joten ensi kerralla taidan kyllä itse jättää sen kokonaan pois.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti